Tuesday 25 November 2014

Sezónní sběr jahod a malin ve Skotsku

Sezónní sbírání malin a jahod na farmách v zahraničí především ve Skotsku se dostává do podvědomí více a více lidí, přeci jenom se ale určitě najdou tací, co by rádi vyjeli přes léto do jiné země, ať už kvůli tomu aby se zbavili na nějakou dobu svých příbuzných, či si splnily představy o vysokých výdělcích nebo zlepšili cizí jazyk, a o farmách ještě nevědí.

Pokud jste ti, co se chtějí odreagovat v jiném prostředí, žít pár týdnu bez stresu a procestovat jinou zemi.. Čtěte dál. Pokud však toužíte po hromadě peněz a mnoha příležitostí dorozumívat se v cizím jazyce, čtěte dál taky, ale přínosné to pro vás ASI tolik nebude.. Pokud se teda nechcete zdokonalovat v rumunštině.

Já na farmě ve Skotsku strávila už dvě léta a za sebe říkám: ,,Ano, běžte do toho!" Vše má však samozřejmě své pro i proti.



Hledání farmy
Najít na internetu farmu není nic těžkého. Téměř každá má své internetové stránky, na kterých mají přímo application form a nebo je stačí kontaktovat přes email. Z čehož plyne první velká výhoda.. Nemusíte sjednávat nic přes agenturu. Té by jste platili opravdu zbytečně, protože farem je spousta, a pravděpodobnost, že vás na nějakou z nich vezmou, je opravdu velká. Je potřeba však kontaktovat majitele se značným předstihem, nejlépe už na začátku ledna, protože zájem je taky poměrně velký, takže i přesto že nabírají 200 lidí a více, mohli by jste to prošvihnout.

Farmy s hodinou a úkolovou mzdou
Vybrat správnou farmu je opravdu zásadní. Hlavní rozdíl spočívá v tom, jak vás vůbec platí. Jsou farmy s pevnou hodinou mzdou a farmy, kde platí opravdu jen za to, co nasbíráte.
Člověk by si řek, že hodinová mzda je přeci lepší. Jejich minimální mzda je mnohem vyšší než u nás v ČR, nicméně takové farmy mají i své limity, určující co za hodinu musíte natrhat. A že nejsou zrovna nejnižší. Navíc se vůbec neohlíží na to, jaká je úroda a jaký máte řádek, a že rozdíly v nich jsou patrné. Přiznávám, že jsem opravdu ráda za výběr farmy s úkolovkou, protože já bych ty limity nesplnila, ani kdybych chtěla sebevíc. Navíc je pak vlastně na vás kolik si vyděláte a hodinovou mzdu můžete i přesáhnout (což opravdu nebyl můj případ). Když dané limity neplníte, napaří vám day off nebo vás s klidem klidně vyhodí.



Výše výdelků
Zde se opět odráží zda se jedná o farmu s hodinovou nebo úkolovou mzdou. V podstatě je na každém, jak trhá rychle. Já bych se zařadila mezi průměrné sběrače a žádnej velkej balík jsem si nepřivezla. Ale vše samozřejmě záleží na tom, jak utrácíte (či šetříte). A já nešetřila. A cestovala. A jedla spoustu cookies. A nakupovala v Primarku. A fakt nešetřila. Takže jsem si odvezla asi 300 liber. Ano není to moc za nějakých sedm týdnů práce. Byli tací, co jen seděli na karavanu, jedli pouze tesco value a jo, těch 40 tisíc si asi přivezli, ale zážitky žádný a chuťový buňky asi taky těžko uspokojili. Já vím jedno. Určitě si vyděláte tolik, aby jste mohli navštívit spoustu míst po dané zemi a to pro mě bylo zásadní.
Někteří zas volili krapet stresující formu trhání a mezi řádky dokonce i běhali, aby natrhali opravdu co nejvíce.. Což výsledek ve formě vyšších výdělků to dozajisté mělo. Nicméně já si pokecala s lidma z vedlejších řádku, za to léto jsem se maximálně odreagovala, žádnej stres, jediný mi starosti se týkali toho, kdy se půjdu vykoupat a co si dám dneska ke sváče a flákat se mezi řádkama s kocovinou taky nebyl problém.

Zázemí
Ubytování je na většině místech v karavanech.. V karavanech kam nacpou co největší počet lidí a vy jím platíte okolo 30 liber za týden.. No není to asi pro každého. Člověk musí mít v sobě trochu flegmatismu, aby vydržel pár týdnů žít na poměrně malém prostoru v poměrně dosti lidech. Z optimistického hlediska strávíte spoustu času se svými přáteli a nudit se sami budete jen stěží.. V nejhorším se budete nudit společně. Z pesimistického hlediska se budete každý den s někým prát o hrnec, prostoru v ledničce nebude nikdy dost a určitě se najde někdo, kdo bude na svém notebooku pouštět jednu hroznou písničku stále dokola.
My měli na karavanu i sprchu, nicméně v rámci úspory plynu za ohřev teplé vody (respektive té studené), jsem stejně chodili do společných sprch. Musím podotknout, že je denně (téměř denně) čistili, takže to tam nebyla žádná tragédie, i když žabky nebo jakoukoli obuv do sprchy bych sebou určitě přibalila.
Co se týče internetu.. Byl tam. Ale připojit se na něj bylo umění a zvládnul to jen ten nejtrpělivější. Nicméně v UK se dají koupit opravdu levně sim karty s tarify značně výhodnými. Mi jsme si pořídili kartu od Vectonu s tarifem asi za 10 liber na měsíc, který zahrnoval 500 minut volného volání i do zahraničí a 3 000 MB internetu, který si můžete hodit i do ntb. A nemusíte se uvázat na rok nebo tak podobně, jako to je zvykem u nás, prostě to zaplatíte jen na měsíc a znovu si ho dobíjet už nemusíte..



Národnostní složení
Skota při trhání malin se vám vidět jen tak nepoštěstí. Je to prý pod jejich úroveň. Maximálně potkáte syna majitele, což taky nemusí být na škodu.
Většina lidí je právě z Čech, Slovenka, Rumunska a Bulharska. Letos tam byli i někteří z Litvy mám pocit. Samozřejmě se dají najít i farmy s větším zastoupením lidí i z jiných státu, ale nebývá to běžné.
Z čehož plyne, že anglicky si zas tak moc nepokecáte. Vetšina supervizorů je právě z Rumunska a ti anglicky sice umí, ale opravdu jen základy. Co určitě uslyšíte jsou fráze typu: Next time you´re going to caravana.. Nebo.. Soft, dry berry. Má nejoblíbenější hláška je No kopečky because marmelada. A co dostalo asi každého - One people here.
Musím říct, že byla pokaždé sranda, když se některý z nich snažil mluvit česky.. Přízvuk májí dokonalý.
Na druhou stranu to má tu výhodu, že pokud sami anglicky neřeknete ani ťuk, není to vůbec problém.

Úroda a day off
Vše se točí také kolem úrody. Ta nejlepší je asi pouhé dva tři týdny.. V tyto dny se pracuje klidně od rána do večera bez jakéhokoli volna. Day off jsme měli klidně až po deseti dnech.. Nevydrží to však dlouho a postupně se pracuje míň a míň a volno máte také častěji. Úplně na konci jsem pracovali jen dopoledne a day off měli pomalu každý třetí den. Takže si nejdřív máknete, nemáte se pomalu ani kdy vykoupat a po pár týden zas máte úplnou pohodičku a spoustu příležitostí k cestování.


Farma D&B Grant
Všechny mé zkušenosti pochází z farmy D&B Grant. Odkaz na jejich webové stránky je >zde<. Nachází se ve Skotsku ani ne hodinu busem od Perthu nebo Dundee.
Majitelka je opravdu milá a vstřícná. Neustále jsme si objednávali něco na internetu a chodilo jí to do baráku a ona nám to ještě mnohdy přinesla. Jakýkoli problém byla vždy ochotná řešit a snaží se přátelé umisťovat vždy do jednoho karavanu. Na této farmě vám dokonce zařídí i National Insurance Number.

Můj kamarád byl ještě na Marshall farm, kde platí možná o trochu líp a taky se jedná o úkolovou mzdu. Celkově byl si myslím spokojen.



Doufám, že jsem napsala něco aspoň trochu užitečného, a přeju vám mnoho skvělých zážitku při práci v zahraničí, ať už na farmě při sbírání malin či kdekoliv jinde :).

4 comments:

  1. Ahoj, moc děkuju za skvělý článek :) Letos se s partou taky chystám na D&B Grant, co nejdřív se jim chci poslat mail, ale ráda bych se ještě ujistila, je to ten, co mají na stránkách v Contacts? Tedy sales@dandbgrant.co.uk ? Moc děkuju předem :)

    ReplyDelete
  2. Ahoj,
    jsem ráda, že posloužil :).
    Hele já jsem s ní komunikovala naposledy přes tento email --> cmgrant99@yahoo.com
    Snad vás ještě vezme, když jsme jeli druhý rok, psali jsme v lednu (mnohem dřív než rok předchozí) a už měla hodně plno, protože brali lidi z rumunka hromadně přes agenturu (teď nechci strašit).
    Tak hodně štěstí a hlavně si to užijte! Popřípadě dej vědět, jak jste se tam měli a jestli všichni sbírání malin psychicky zvládali :). L.

    ReplyDelete
  3. Mám zasebou v 6x na farmě ve Skotsku… Nikdy žadnej rumun bulhar slovák polák …jen 2 češky plat týdně jsem měl 200-320£ je to různé,pokud sběrače/pickery podvadějí je to problém … http://www.anglickysen.cz/prace-a-brigady/93-seznam-farem-ve-velke-britanii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Má zkušenost byla čiště jen z farmy, kde nabírali 100-200 lidí na sběr ovoce ve velkém.

      Delete