Sunday 22 November 2015

10 důvodů proč se vzdát mléčných výrobků/ 10 Reasons to Give Up Dairy

Jednou z mých oblíbených youtuberů je Tirza, která pochází z Nizozemí, ale svá videa natáčí v angličtině (štěstí pro nás, kteří víme, že holandsky se nenaučíme nikdy) a jsou zaměřená na veganský způsob stravování, který může být nejenom cestou, jak zabránit zabíjení zvířat, ale také dosažení pevného zdraví. Přikládám sem jedno z videí, kde uvádí deset důvodů, proč nejíst mléčné výrobky. Pod videem jsem těchto deset důvodů i vypsala v případě, že by někdo nerozuměl. Nejedná se však o přesný překlad videa, nýbrž stručné zmínění toho nejdůležitějšího, případně některé body jsem doplnila vlastními slovy.





1. Osteoporóza se vyskytuje nejvíce v zemích s nejvyšší konzumací mléčných výrobků. Mlíko potřebujeme, je v něm vápník! Vážně? No to sice je, ale mléko je kyselé, takže aby tělo vyvážilo ph, vezme si na pomoc alkalické minerální látky (včetně vápníku) z kostí.. A máme tu osteoporózu.

2. V podstatě podporuje rychlejší růst tumoru.

3. Živočišné produkty jsou velmi tučné. Například u sýru může být 70% kalorií tvořeno tuky, u mléka 50% a dokonce odtučněné mléko, které by mělo obsahovat "2% tuku", má ve skutečnosti 32%, což je dost. Tuk který jíte, je tuk, který "nosíte".

4. Způsobují mnoho autoimunitních onemocnění a alergií. List je opravdu dlouhý, ale některé ty nejznámější jsou roztroušená skleróza, Crohnova nemoc, ekzémy, akné či ateroskleróza.

5. Mléčné výrobky jsou plné mikrobů.

6. Faktem zůstává, že je to divný. Kdybych i já jako dospělý člověk stále pila mateřské mléko, mysleli by jste si, jak je to nechutný, odporný a fakt divný. Ale když děláme to samé jen s jiným živočišným druhem, najednou to naše společnost považuje za normální.

7. Jak vysoký je obsah toxinů, tak nízký je obsah živin.

8. Zvířata žijí za hrozných podmínek, aby nám poskytli své mléko. Telata jsou odebírána pár hodin po porodu, krávy jsou neustále oplodňovány jen s opravdu malým meziobdobím na odpočinek, což je pro ně velmi nezdravé a dožívají se tak šesti let místo správných dvaceti. Plus krávy většinu svého života stráví zavřené a jejich vemena se stávají velmi bolestivá díky přístrojům na odsávání mléka.

9. Dochází nám voda. Možná se vám zdá, že na planetě je vody dost, ale ve skutečnosti můžeme ze všech zdrojů využít jen minimum a velké množství z toho spotřebujeme pro chov zvířat.

10. Máme jen omezený prostor k pěstování potravy. Velké množství toho co vypěstujeme, je využito jako krmení pro zvířata. Kdyby tyto zdroje byli rozumněji využity, netrpěli by lidé v různých částech světa hlady. Představte si, že žijete v chudé oblasti, nedaleko se na polích vypěstuje spousta obilí, ale vše putuje do bohatých zemí jako krmivo pro zvířata. Třetina veškerého vypěstovaného obilí je takto využita, přitom na světě je vypěstováno tolik obilí, že by žádný člověk na planetě nemusel hladovět. Navíc pokud vlastníte kus pole, vypěstuje si na něj nějaký ty fazole, máte z toho mnohem víc bílkovin, než když tím co vypěstujete nakrmíte zvíře, zabijete ho a sníte.


Více videí naleznete na https://www.youtube.com/user/healthyveganlifetv .

No comments:

Post a Comment